Conferința științifico- practică cu participare internațională „Unitatea personalităților istorice”


Anul acesta,  îl omagiem pe cel, al cărui nume poartă filiala noastră, Mihail Ciachir- profesor, protoereu, cărturar găgăguz, iniţiator al cărţilor tipărite în limbile română şi găgăuză.

Una dintre figurile proeminente pe care le-au dat găgăuzii culturii basarabene a fost clasicul culturii găgăuze.

 Conferința științifico- practică cu participare internațională ”Unitatea personalităților istorice”, a avut loc la Universitatea de Stat din Moldova,  Facultatea de Teologie, la data de 8 septembrie- ziua comemorării Protoiereului M.Ceachir (160 de ani).  

Evenimentul a început cu Slujba parastasului la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” Universitatea de Stat din Republica Moldova. Ceremonia a urmat cu inaugurarea oficială a Sălii- muzeu ”Protoereu Mihail Ceachir” în incinta Bisericii ”Întâmpinarea Domnului” a USM. Aici a fost prezentată expoziția de carte mobilă dedicate biografiei și patrimoniului științific și cultural al profesorului remarcabil al popoarelor moldovenesc și găgăuz.

Mesajul de salut a fost susținut de Igor Șarov, rectorul USM, Irina Constantinova, directorul Centrului de Cercetări Științifice al Gagauziei „M.V.Marunevici”.

Prot. Octavian Moșin, dr conf.univ. Universitatea de Stat din Republica Moldova a început ședința în plen cu prezentarea volumului „Slujirea protoiereului Mihail Ceachir” în calitate de coautor.

Conferința a urmat cu cele două sesiuni: istorie și culturologie „Activitatea de cercetare științifică și de iluminare ale pr. Mihail Ceachir” precum  educație și învățământ „Din istoria formării și dezvoltării tradițiilor educaționale în UTA Gagauzia și Republica Moldova.”

  Aici, au luat parte dr. Stepan Bulgar, dr., membru al Departamentului de Istorie și Etnografie al Centrului de Cercetare Științifică al Gagauziei „M.V.Marunevici”, Vitali Sîrf, dr., membru al Centrului de Cercetări Științifice al Gagauziei profesori istorici „M.V.Marunevici”, Ivan Duminică, doctor habilitați în istorie, Societatea Științifică a Bulgariștilor din Republica Moldova, profesori universitari, cu prezentări remarcabile despre viața și activitatea ilustrului protoiereu, profesor, folclorist  M.Ceachir.

Pe tărâmul cărturăresc s-a afirmat plenar ca un autor al Dicţionarului găgăuzo-român, al dicţionarului Rusesc şi moldovenesc cuvântelnic (1907), precum şi al volumelor: Evanghelia; Dicţionar gagauzo (tiurco)-român pentru găgăuzii din Basarabia (Chişinău, 1938) ş.a. Diana Nicoglo,dr., Centrului de Cercetare Științifică al Gagauziei „M.V.Marunevici” a prezentat comunicarea ”Colecțiile din muzeele găgăuze despre instituțiile de învățământ din Bugeac”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.