Mihail Ciachir – viața și activitatea


Poster realizat în Canva

 „Dacă pentru moldoveni M. Ciakir va rămâne înscris în cartea de aur a Basarabiei, atunci pentru găgăuzi M. Ciakir este un apostol, care edita cărţi în limba lor maternă”
Nicolae Costenco

Una dintre figurile proeminente pe care le-au dat găgăuzii culturii basarabene a fost clasicul culturii găgăuze, scriitorul Mihail Ciachir (Ceachir, Cekir) (27.IV.1861; Ceadâr-Lunga, Tighina – 8.IX.1938; Chișinău, înmormântat la Cimitirul Central Ortodox).

Astăzi, 27 aprilie, îl omagiem pe cel, al cărui nume poartă filiala noastră, Mihail Ciachir- profesor, protoereu, cărturar găgăguz, iniţiator al cărţilor tipărite în limbile română şi găgăuză.

Mihail Ciakir

Besarabiyalı gagauzların istoriyası / Mihail Ciakir . –Kişinöv : Elena-V.I., 2005 . –52 s.

https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=44408

Iurie Colesnic

Chişinăul nostru necunoscut / Iurie Colesnic . –Chişinău : Cartier, 2015 . –632 p.

https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=208218

Abstract: Dincolo de oraşul marilor clădiri, dincolo de celebrele conace şi vile pe care le înalţă oamenii bogaţi din Republica Moldova, există un alt Chişinău, nevăzut, neauzit, dar intuit de acei care iubesc trecutul şi mult regretat de cei care cred că frumuseţea este eternă, iar arhitectura este una din matricele care pot păstra această frumuseţe, dăruindu-i eternitatea. Sunt convins că chiar în aceste clipe undeva pe birourile funcţionarilor de la primărie sunt semnate şi contrasemnate documente care vizează soarta puţinelor clădiri care au supravieţuit celor două războaie mondiale şi marii noastre indiferenţe. Dar tot noi vom fi acei care într-o zi vom fi nevoiţi să spunem cinstit că am fost nepăsători față de patrimoniul nostru cultural, şi abia atunci vom aduna toate cioburile, vom aduna toate fărâmele de poze şi vom tipări un album care probabil aşa se şi va intitula: Necunoscutul Chişinău. Anticipăm acea tristă situație și propunem cititorului un Chișinău al nostru, necunoscut….

Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://opac.hasdeu.md/

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.