BĂTĂLIA CĂRȚILOR 2021


Vrei să câștigi și să devii CITITORUL ANULUI? Atunci, înscrie-te la CONCURSUL DE LECTURĂ în perioada martie-octombrie „BĂTĂLIA CĂRȚILOR”, citește cărțile incluse în concurs și susține cartea preferată!
Alege Cartea Anului 2021!

Coraline / Neil Gaiman ; il. de Chris Riddell ; trad. din engl. de Florentina Hojbotă . –București : Arthur, 2020 . –175 p. 

Nu întotdeauna dacă deschizi o uşă dai de o altă încăpere. Nu ştii niciodată când te aşteaptă o lume paralelă de cealaltă parte.
Realitatea nu s-a mai transfigurat atât de straniu de când Alice s-a rostogolit în gaura iepurelui şi a ajuns în Ţara Minunilor. Curaj, imaginaţie, prezenţă de spirit… şi o pisică neagră ‒ iată de ce are nevoie Coraline pentru a porni în aventură.
Tu ai cercetat toate uşile din casa ta?

Călătoriile lui Gulliver / Jonathan Swift ; trad. din lb. engl. Irina Chirica . –Chișinău : Arc, 2018 . –144 p. 

Calatoriile lui Gulliver este o poveste incitanta, plina de amuzament si de ingeniozitate si iubita de toti copiii. Personajul principal al cartii este Lemuel Gulliver care navigheaza dinspre Bristol, fara sa stie ce-l asteapta in tinutul Lilliput, acolo unde oamenii nu sunt mai inalti de 15 cm. Urmatoarea sa calatorie il poarta in taramul uriasilor unde il asteapta si mai multe aventuri extraordinare. Cartea contine: Partea Intai: Calatoria in Lilliput; Partea a doua: Calatoria in Brobdingnag; Partea a treia: Calatoria in Laputa, Balnibarbi, Glubbdubdrib, Luggnagg si Japonia; Partea a patra: Calatoria in Tara Houyhnhnmilor.

Copiii de făină / Anna Fine ; trad. Stela Gheție . –Bucureşti : Arthur, 2020 . –213 p.

Toată şcoala e în febra pregătirilor pentru Târgul de Ştiinţă, numai el trebuie să-i supravegheze pe ştrengarii săi, care au în grijă nişte… copii de făină. Pe de altă parte, elevii aşteaptă doar formidabila explozie care va dezlănțui haosul în toată clasa. Singurul care se abate de la plan este Simon Martin: pentru prima dată în viaţa lui, băiatul găseşte un sens într-o temă pentru acasă. Copila sa de făină nu mai este un simplu săculeţ, iar reacţia elevului-problemă îi surprinde pe toţi cei din jur.

Noaptea despărțirii / Jennifer A. Nielsen ; trad. din engl. de Alexandru Macovei ; red. : Anamaria Omer . –București : Arthur, 2020 . –327 p.

„Duminica Sârmei Ghimpate. Ziua în care un oraș și, în cele din urmă, o țară întreagă au fost împărțite. Și cel mai rău, ziua în care familia mea a fost ruptă în două. Înălțându-se încet, către est, soarele îmi încălzea spatele, dar eu tremuram sub razele lui. Lumina timpurie a dimineții încă nu pusese capăt nopții lungi și întunecoase. Nu. Pentru noi, noaptea cea neagră de-abia începuse.“ Zidul Berlinului ridicat peste noapte îi desparte Gertei familia în două. Tatăl și unul dintre cei doi frați ai săi au trecut în Vest și nu se mai pot întoarce. Gerta, mama și fratele ei, Fritz, au rămas în Berlinul de Est, controlat de sovietici. La doisprezece ani, Gerta știe că e periculos să privești Zidul și să gândești lucruri interzise legate de libertate. Cumva, trebuie să treacă de Zid și să-și reunească familia, chiar dacă asta înseamnă să-și pună viața în pericol. De-acum nu mai poate avea încredere în nimeni.

Pax / Sara Pennypacker ; trad. Tatiana Dragomir; il. Jon Klassen . –București : Arthur, 2020 . –255 p.

Bestseller New York Times, nominalizată la National Book Award și numită de Amazon.com printre cele mai bune cărți ale anului 2016, Paxe o carte puternică despre prețul războiului, așa cum este el trăit de doi prieteni despărțiți fără voia lor: un băiat și un vulpoi. 

Trandafirii din Mexic / Pam Munoz Ryan ; trad. din engl. de Mădălina Vasile . –București : Arthur, 2020 . –197 p.

Uneori se poate întâmpla ca totul să se năruiască, atunci când ți-e lumea mai dragă, și de pe cele mai înalte culmi să ajungi în cele mai întunecate abisuri. Demult, la El Rancho de las Rosas, Esperanza ducea o viață cât se poate de privilegiată: locuia într-o casă mare, avea rochii minunate, păpuși de porțelan, servitoare care erau mereu la dispoziția ei și o familie care o iubea nespus. Acum locuiește cu mama și cu alți oameni într-o baracă mică și înghesuită dintr-o tabără de lucru din California și trebuie să învețe să ia totul de la zero.

Dragă domnule Henshaw / Beverly Cleary ; trad. din engl. de Iulia Pomagă ; il. de Paul O. Zelinsky . –București : Arthur, 2016 . –135 p. 

Lui Leigh Boots îi place atât de mult cartea Cum să distrezi un câine, încât se hotărăște să îi trimită o scrisoare autorului ei. Când domnul Henshaw îi răspunde, Leigh continuă să îi scrie, iar cei doi devin adevărați prieteni prin corespondență. Băiatul îi povestește domnului Henshaw cum s-au despărțit părinții lui, cum nu are niciun prieten în orașul în care s-a mutat și cum își dorește ca într-o zi să devină și el un scriitor cunoscut. Iar cu timpul, această prietenie epistolară îl învață de Leigh să accepte lucrurile pe care nu le poate schimba și, cel mai important, îl învață să ierte.

Prințesă sub acoperire / Connie Glynn ; trad. Mirella Acsente . –București : Litera, 2020 . –399 p.

Îndrăgostită de basme, Lottie Pumpkin, o fată orfană dintr-un orășel de provincie, și-a dorit dintotdeauna să fie o prințesă bună și curajoasă, asemenea eroinelor din poveștile ei preferate. În capătul celălalt al Europei, Ellie Wolf, prințesa rebelă a Maradovei, își împarte timpul între plictiseala vieții de la palat și escapadele sub acoperire în lumea adolescenților obișnuiți. Atunci când destinul le aduce în aceeași cameră la Rosewood Hall, una dintre cele mai prestigioase școli din Anglia, avantajele unui schimb de roluri par aproape de la sine înțelese. Dar, pentru prințese, lumea este un loc plin de primejdii, iar la adăpostul zidurilor seculare ale școlii cineva le pândește fiecare pas…

Aventurile lui Huckleberry Finn / Mark Twain ; trad. din engl. Alexandra Fenoghen . –Chișinău : Arc, 2018 . –169 p.

Eroul principal al romanului este un băiat pe nume Huckleberry Finn care trăiește în târgușorul american St. Petersburg, Missouri, situat pe râul Mississippi, și duce o viată de hoinar, până când o vaduvă îl ia să îl educe și să îl învețe carte. Dar când prinsese și el puțin gustul modului lui nou de viață, apare tatăl său care îl răpește pe o insulă a râului, vrând astfel să îl dezvețe cu forța de bunele maniere proaspăt învățate. Huck evadează de acolo, înscenând totul ca și cum ar fi fost omorât. El fuge pe o altă insulă unde se întâlnește cu un negru fugar pe nume Jim. Cei doi se duc pe o plută în statele libere, dar în drumul lor ei întâlnesc doi hoți care îl vând pe Jim ca sclav unui fermier, unchiul personajului de roman Tom Sawyer. Huck fuge și, împreună cu Tom, îl eliberează pe Jim în stil eroic, fugind cu toții in Teritoriul Indian. 

Insula delfinilor albaștri / Scott O’dell ; trad. din engl. și note de Diana Marin-Caea ; il. de Mircea Pop . –București : Arthur, 2015 . –223 p. 

Rămasă singură pe o insulă pustie, Karana, o fată curajoasă dintr-un trib indian, înfruntă pericole teribile. Ea trebuie să descopere cum poate să îmblânzească natura potrivnică şi, mai presus de toate, cum să supravieţuiască. În cei optsprezece ani de izolare, prietenii ei necuvântători îi ţin loc de familie şi cu ajutorul lor află care sunt lucrurile cu adevărat importante. Un emoţionant roman de aventuri bazat pe fapte reale, Insula Delfinilor Albaştri spune povestea unei fete care nu-şi pierde niciodată încrederea în propriile forţe. 

Dragi cititori! Vă îndemnăm să participați la concursul de lectură „Bătălia cărților”. Lecturând 10 cărți înscrise în concurs aveți toate șansele să deveniți Cititorul Anului 2021!

Toate volumele sunt disponibile pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu„ filiala ”M. Ciachir„ Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://opac.hasdeu.md/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.