World Read Aloud Day


 „Poți să ai averi nespuse, tangibile, lădițe cu bijuterii și cufere cu aur. Mai bogat decât mine nu vei fi niciodată. Eu am avut o mamă care îmi citea. ” – Strickland Gillian

Cu toții ne alegem modele in viată. Atunci când suntem mici părinții sunt oglinda noastră… pe parcursul anilor noi, copiii devenim oglinda părinților. Fie că ne place Alice din țara Minunilor pentru curajul ei și lucrurile învățate de ea, sau Robin Hood pentru comportamentul lui sau orice alt personaj pozitiv sau negativ din cărțile citite, orice carte are capacitatea de a ne face să admirăm câte un personaj pentru ceea ce face și să ne dorim să pornim și noi într-o asemenea aventură. Citind împreună ne teleportăm într-o altă dimensiune și devenim unul dintre personajele de la care învățăm, chiar si copil fiind, despre istorie, artă și cultură, despre tehnologie sau știință, exact pe înțelesul fiecăruia.

Ziua Internațională a Cititului Împreună  (World Read Aloud Day) (o campanie de promovare a frumuseții, bucurii și beneficiilor lecturii) este un eveniment global, la care participă milioane de oameni. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

„Voi apăra importanța cititului înainte de culcare până la ultima mea răsuflare” – J.K.Rowling

Și iată sfaturile bibliotecii noastre “Citim Împreună”:

  • 1. Am ales o carte cu text bogat și ilustrații plăcute. O poveste cu mai puțin de 1000 de cuvinte, ce poate fi citită în mai puțin de 20 de minute este cea mai potrivită soluție.
  • 2. Mai întâi am răsfoit cartea, să știm despre ce merge vorba și am pregătit câteva întrebări.
  • 3. Am invitat copiii să citim împreună.
  • 4. Ne învățăm sa citim cu voce tare și cu forță. Ne asigurăm că și copiii văd ilustrațiile în timpul când noi citim.
  • 5. După ce am lecturat cartea discutăm pe scurt, punem întrebări deschise pe marginea celor citite. Asta a încurajat copiii să înțeleagă mai bine cele citite.

Citim pentru că cititul ne face mai inteligenți, ne îmbunătățește memoria și ne îmbogățește vocabularul.

Dacă îți dorești ca copilul tău să cunoască farmecul din „Mica Sirenă” și să îl aibă drept prieten la cataramă pe Robin Hood, să se desfete cu minunile din operele a diferitor scriitori?! Citește, citește împreună, pentru că cititul ne face mai inteligenți, și te asigur că copilul tău neapărat va deschide o carte!

Bibliotecar: Liliana Manoilova

Un gând despre “World Read Aloud Day

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.